Gmina Dobra

Bezrzecze: Serce Bezrzecza – można korzystać z terenów rekreacyjnych

Mieszkańcy Bezrzecza mogą już korzystać z obiektów zlokalizowanych przy kompleksie sportowym „Serce Bezrzecza”: z rowerowego placu zabaw Pumptruck, boiska sportowego Orlik oraz wybiegu dla psów.

Opublikowane

w dniu

Pumptruck to tor mający kształt pętli przeznaczony głównie dla rowerzystów, chociaż korzystają z niego również osoby jeżdżące na rolkach, desce i hulajnodze. Na tor składają się wzniesienia i pochyłe zakręty, które umożliwiają jazdę na rowerze bez pedałowania – w tzw. systemie „pompowania”. Dzięki odpowiedniemu profilowi zakrętów na torze można poruszać się wolno jak i bardzo szybko dlatego wskazane jest aby dla własnego bezpieczeństwa zaopatrzyć się w kask i ochraniacze. To sport, który nie wymaga regularnych treningów, a jest dobrą zabawą. Poruszanie się na torze angażuje wszystkie grupy mięśniowe, ale przede wszystkim sprawia wiele radości. Wyrabia refleks, zmysł równowagi, pewność siebie, obycie ze sprzętem rowerowym oraz kondycję fizyczną. Rowerowy plac zabaw sprzyja zacieraniu różnic pokoleniowych oraz budowaniu dobrych relacji.

Orlik poza rozwojem fizycznym dzieci i rozwijaniem zainteresowań sportem pozwala spędzać czas w sposób bezpieczny w gronie swoich przyjaciół poprzez integracyjne gry zespołowe. Boisko sportowe przyczyniło się do powstania nowych nawyków u młodych ludzi, do kształtowania ich charakteru, a także pojawienia się pozytywnych postaw w społecznościach lokalnych. Istnieją zorganizowane grupy dorosłych mężczyzn, również seniorów, dla których możliwość wieczornej gry w piłkę nożną jest bardzo atrakcyjna.

Psi wybieg to świetne rozwiązanie dla czworonogów, które mają mało przestrzeni oraz lubią dobrą zabawę. Oprócz ogrodzonego terenu, właściciele pupilów mają do dyspozycji wygodne ławki i kosze do których mogą wrzucić zanieczyszczenia.

Dodatkowo wyposażony jest w specjalne atrakcje dla zwierząt, min. tunele, płotki czy słupki do slalomu, które szkolą posłuszeństwo. Dzięki regularnym ćwiczeniom poprawia się kondycja zwierzaków, co świetnie wpływa na ich zdrowie. 

Obiekt sportowo – rekreacyjny w Bezrzeczu idealnie łączy wszechstronny trening z zabawą. Mamy nadzieję, że będzie to doskonałe miejsce integrujące lokalną społeczność.

Gmina Dobra

Kolejny taneczny sukcesów mieszkańców Gminy Dobra

W minioną sobotę Matylda Pluskota tańcząc w parze z Mikołajem Guz ponownie zdobyli tytuł Wicemistrzów Polski w tańcach latynoamerykańskich, zdobywając również klasę taneczną S.

Opublikowane

w dniu

Para reprezentuje Szkołę Tańca ASTRA. Turniej odbył się w miejscowości Bełżyce 20 listopada br. W rywalizacji w kategorii wiekowej 16-18 lat uczestniczyło 30 par z całej Polski.

Czytaj dalej

Gmina Dobra

30. rocznica światowej Kampanii 16 Dni Akcji Przeciwko Przemocy ze względu na Płeć

Międzynarodowa kampania „16 dni akcji przeciwko przemocy ze względu na płeć” jest poświęcona wspieraniu i koordynacji pracy mającej na celu zlikwidowanie przemocy ze względu na płeć na poziomie lokalnym, państwowym i międzynarodowym.

Opublikowane

w dniu

Na kampanię wybrano dni pomiędzy 25 listopada (Międzynarodowym Dniem Przeciw Przemocy Wobec Kobiet) a 10 grudnia (Międzynarodowym Dniem Praw Człowieka). Wybór tych dat to symboliczne podkreślenie, że prawa kobiet są niezbywalną i integralną częścią praw człowieka, a przemoc wobec kobiet jest łamaniem tych praw. W „16 dniach” mieści się także 1 grudnia (Światowy Dzień AIDS) oraz 6 grudnia (rocznica masakry w Montrealu – zastrzelenia przez młodego mężczyznę motywowanego nienawiścią do kobiet i sprzeciwem wobec ich emancypacji kilkunastu absolwentek, które miały odebrać dyplomy ukończenia uczelni technicznej).

W kampanii „16 dni…” co roku bierze udział ponad 2 000 organizacji w blisko 158 krajach.

Czemu służy Kampania?

Wspólnym celem osób i organizacji z całego świata, zaangażowanych w Kampanię 16 Dni Akcji, jest wyeliminowanie wszelkich form przemocy wobec kobiet poprzez:

  • rozwój świadomości, iż przemoc ze względu na płeć stanowi pogwałcenie praw człowieka,

  • wzmocnienie lokalnych struktur przeciwdziałających przemocy wobec kobiet,

  • budowanie powiązań pomiędzy lokalnymi i międzynarodowymi inicjatywami na rzecz powstrzymania przemocy wobec kobiet,

  • zastosowanie metod pozwalających na rozwijanie i odkrywanie nowych i skutecznych strategii,

  • wzmacnianie solidarności kobiet na całym świecie, organizujących się by przeciwdziałać przemocy wobec kobiet,

  • tworzenie narzędzi nacisku na rządy, aby wywiązały się z obietnic powstrzymania przemocy wobec kobiet.

Więcej informacji na ten temat możemy znaleźć na stronach:

Polska strona kampanii: http://kampania16dni.pl/

Międzynarodowa strona kampanii: https://16dayscampaign.org/

Czytaj dalej

Gmina Dobra

Program „Czyste powietrze”. Najczęściej zadawane pytania i odpowiedzi

Od ponad sześciu miesięcy działa w Gminie Dobra punkt konsultacyjno-informacyjny wspierający mieszkańców w procesie przygotowania, złożenia i rozliczenia wniosków o dofinansowanie wymiany źródeł ciepła oraz termomodernizacji. Punkt został uruchomiony na mocy porozumienia podpisanego przez Wójta Gminy Dobra z Wojewódzkim Funduszem Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Szczecinie w sprawie wsparcia przez Gminę Dobra działań mających na celu realizację programu priorytetowego „Czyste powietrze”.

Opublikowane

w dniu

Poniżej chcielibyśmy Państwu zaprezentować odpowiedzi na wybrane, często zadawane pytania, które są istotne dla wszystkich osób zainteresowanych wymianą źródła ciepła lub też innymi działaniami mającymi na celu poprawę jakości powietrza oraz zmniejszeniem emisji gazów cieplarnianych.

Odpowiedzi zostały opracowane w oparciu o informacje, które mogą Państwo znaleźć na stronie www.czystepowietrze.gov.pl.

Pytanie 1.

Beneficjent posiada dwa źródła ciepła (piec węglowy niespełniający wymagań 5 klasy i gazowy nowej generacji). Osoba chce złożyć wniosek na docieplenie budynku. Czy w takiej sytuacji musi pozbyć się pieca, który nie spełnia założeń programu?

Odpowiedź:

Tak, ponieważ aby złożyć wniosek o dotację na termomodernizację budynku konieczne jest zlikwidowanie wszystkich nieefektywnych źródeł ciepła na paliwo stałe w danym budynku. Należy jednak pamiętać, że w przypadku budynków, dla których wystąpiono o zgodę na budowę lub dokonano zgłoszenia budowy po 31 grudnia 2013 r., nie udziela się dofinansowania na ocieplenie przegród budowlanych ani na wymianę stolarki okiennej i drzwiowej.

Pytanie 2.

Czy możliwe jest dofinansowanie wymiany źródeł ciepła w nowych budynkach?

Odpowiedź:

Nie przewiduje się dofinansowania nowobudowanych budynków.

 

Pytanie 3.

Wiele osób pyta, czy mieszkając od kilku, a nawet kilkunastu lat w domu, który nie ma jeszcze odbioru (z rożnych przyczyn) można dostać dofinansowanie do wymiany starego pieca?

Odpowiedź:

W programie „Czyste Powietrze” udziela się dofinansowania tylko dla budynków mieszkalnych jednorodzinnych istniejących, czyli oddanych do użytkowania. Zgodnie z pkt. 9.2.2. „Rodzaje przedsięwzięć oraz maksymalna kwota dotacji”, do dofinansowania nie kwalifikuje się kosztów poniesionych przed oddaniem do użytkowania budynku/lokalu mieszkalnego.

Pytanie 4.

Czy jest określony termin wydzielenia księgi wieczystej w stosunku do terminu złożenia wniosku lub wykonania inwestycji?

Odpowiedź:

W przypadku złożenia wniosku o dotację do wfośigw na lokal wydzielony w budynku mieszkalnym jednorodzinnym, księga wieczysta dla tego lokalu powinna być założona w dniu złożenia wniosku.

Natomiast w przypadku złożenia wniosku o dotację do wfośigw na cały budynek mieszkalny jednorodzinny, termin wydzielenia księgi wieczystej nie jest poddawany weryfikacji.

W przypadku złożenia wniosku o kredyt i dotację w banku na cały budynek mieszkalny jednorodzinny, księga wieczysta dla tego budynku lub nieruchomości gruntowej, na której posadowiono budynek, powinna być założona na dzień złożenia wniosku.

W przypadku złożenia wniosku o kredyt i dotację w banku na wydzielony lokal mieszkalny, księga wieczysta powinna być założona na dzień złożenia wniosku w banku.

Pytanie 5.

Czy istnieje możliwość pozostawienia pieca kaflowego w kuchni i nie odcinania go od przewodu kominowego w sytuacji, gdy budynek ma źródło ciepła spełniające wymagania programu, a beneficjent chce starać się o dofinansowanie docieplenia domu?

Odpowiedź:

Nie ma takiej możliwości. W celu uzyskania dotacji na termomodernizację konieczne jest zlikwidowanie w budynku wszystkich nieefektywnych źródeł ciepła na paliwo stałe. W przypadku kuchni kaflowych konieczna jest ich likwidacja lub trwałe odłączenie od przewodu kominowego, co musi być potwierdzone odpowiednim dokumentem wystawionym przez mistrza kominiarskiego.

Pytanie 6.

Co w sytuacji, gdzie budynek jest ogrzewany kuchnią kaflową? Czy do przyznania dofinansowania na kocioł węglowy (budynek nie posiada przyłączenia do sieci gazowej) wystarczy zaświadczenie od kominiarza o odłączeniu pieca kaflowego od przewodu kominowego?

Odpowiedź:

W celu uzyskania dotacji na zakup i montaż nowego źródła ciepła konieczne jest zlikwidowanie w budynku wszystkich nieefektywnych źródeł ciepła na paliwo stałe. W przypadku kuchni kaflowych dopuszczalne jest pozostawienie tego typu trzonu kuchennego w budynku, np. w celach dekoracyjnych. Wówczas konieczne jest trwałe odłączenie kuchni kaflowej od przewodu kominowego, co musi być potwierdzone odpowiednim dokumentem wystawionym przez mistrza kominiarskiego. Zgodnie z programem, aby uzyskać dofinansowanie kosztów nowego kotła na węgiel konieczne jest złożenie wniosku o dofinansowanie obejmującego ten koszt oraz zakupu (wystawienie faktury lub równoważnego dokumentu księgowego) i montażu tego kotła do 31 grudnia 2021 r.

Pytanie 7.

Czy dobrze rozumiem, że nie ma konieczności likwidacji kominka, ani też wyposażania go w jakiś inny wkład np. zgodny z „ekoprojektem”/„ekodesignem”? Czy w budynku może pozostać kominek rekreacyjny z otwartą komorą spalania – bez żadnego wkładu? Odpowiedź:

W celu uzyskania dotacji na zakup i montaż nowego źródła ciepła konieczne jest zlikwidowanie w budynku wszystkich nieefektywnych źródeł ciepła na paliwo stałe. Dopuszcza się pozostawienie (o ile docelowe zapisy uchwały antysmogowej obowiązującej na danym terenie nie zabraniają ich stosowania) kominków, również wyposażonych w otwartą komorę spalania, wykorzystywanych tylko do celów rekreacyjnych.

Pytanie 8.

Czy prawdą jest, że w ramach planowanych zmian w roku 2022 ograniczony ma zostać zakres możliwości dofinansowania do wymiany pieca na pellet drzewny i gaz?

Odpowiedź:

Nie, na chwilę obecną (wrzesień 2021) w ramach programu „Czyste Powietrze”, nie planuje się wykluczenia dofinansowania do źródeł ciepła zasilanych pelletem drzewnym lub gazem.

Pytanie 9.

Czy gmina wypełniając i wysyłając wniosek dla beneficjenta powinna zachować kopię wersji papierowej, lub wersję elektroniczną takiego wniosku? Jeżeli tak, to jaki jest okres przechowywania przez gminę takich danych?

Odpowiedź:

Gmina nie jest zobowiązana do przechowywania wersji elektronicznej lub kopii papierowej wniosków o dofinansowanie wraz z załącznikami.

Czytaj dalej
Reklama

Na czasie